Ben jij al op de hoogte?
Met deze nieuwsbrief willen wij u informeren door middel van de volgende punten:
– Aanvullend geboorteverlof;
– Privacyregels verzuimbegeleiding bij ziekte voor werkgevers;
– Vertrouwenspersoon;
– Gezond thuiswerken.
Bij eventuele vragen kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.
Aanvullend geboorteverlof
Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens dit verlof krijgen zij geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof dan binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opnemen én zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week (zoals in 2019 gold) hebben opgenomen.

Privacyregels verzuimbegeleiding bij ziekte voor werkgevers
Gezondheidsgegevens mag u niet verwerken. Artikel 9, lid 2 van de AVG bepaalt onder meer dat de verwerking van persoonsgegevens over iemands gezondheid in principe verboden is. Het begrip ‘gezondheidsgegevens’ moet ruim worden opgevat. Het omvat niet alleen de medische gegevens, maar alle gegevens die betrekking hebben op de lichamelijke of geestelijke gezondheid van een werknemer.
Artikel 30 van de Uitvoeringswet AVG (UAVG) bevat uitzonderingen op dit verbod. Zo is hierin opgenomen dat de werkgever wel gegevens over de gezondheid van de werknemer mag verwerken als dat noodzakelijk is. Als een werknemer zich bij u ziek meldt, mag u een beperkt aantal vragen stellen aan de zieke werknemer. U heeft wel recht op enige informatie omdat u wettelijk verplicht bent de voortgang van de ziekte van de werknemer bij te houden. Maar u mag bijvoorbeeld niet vragen naar de aard of de oorzaak van de ziekte.
Vertrouwenspersoon
Er is een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat iedere werknemer het wettelijk recht moet geven op toegang tot een vertrouwenspersoon. Voor werkgevers die nog géén vertrouwenspersoon hebben aangesteld, heeft dit financiële gevolgen. Ook versterkt het wetsvoorstel de positie van de vertrouwenspersoon. Kunt u goed luisteren, beschikt u over een groot empathisch vermogen, kunt u een geheim bewaren en bent u integer? Dan zou u weleens een hele goede vertrouwenspersoon kunnen zijn. In dat geval is de training ‘Vertrouwenspersoon opstap’ bij uitstek geschikt voor u, waarin u onder andere de basiskennis over ongewenst gedrag verkrijgt en de regels in de Arbowet met betrekking tot ongewenst gedrag leert.
Gezond thuiswerken

Een goede werkplek is van belang, maar om de juiste thuiswerkplek te kunnen vinden, zijn een aantal aspecten belangrijk. Ga niet uren achter elkaar achter de computer zitten, maar onderbreek dit iedere 30 à 60 minuten.
Zorg daarbij voor een rustige werkomgeving om de concentratie op peil te houden. Ook bij thuiswerken is de inrichting van de werkplek belangrijk om fysieke klachten te voorkomen.
Heeft u hulp nodig bij het inrichten van een verantwoorde (thuis)werkplek bij uw werknemers dan bel ons gerust even voor tips en informatie en eventueel aanvullende diensten door onze Arbeidsdeskundigen.