Ziek melden als oplossing voor je opvangprobleem?

Ziek melden als oplossing voor je opvangprobleem?

Sander* meldt zich ziek. Onze verzuimcoördinator Peggy neemt zijn verzuimmelding aan. Zij geeft aan dat hij in het kader van hulp bieden op de eerste verzuimdag, diezelfde dag bezocht zal worden door een verzuimrapporteur. Om twee uur in de middag komt verzuimrapporteur Peter Korten bij Sander langs.  Peter vraagt wat de verzuimreden was. Tijdens het gesprek blijkt dat Sander zich heeft ziek gemeld om zijn zoontje. Zijn tandjes komen door, hij heeft verhoging en mag daarom niet naar de crèche gebracht worden.

Peter vraagt aan Sander waarom hij geen beroep heeft gedaan op calamiteitenverlof. Sander heeft hier nog niet eerder van gehoord en Peter legt uit dat je dan informele opvang regelt door ouders of schoonouders in te zetten. Je geeft op het werk door dat je daardoor een uurtje later zult komen omdat dan de opvang geregeld is. Vaak is een werkgever dan al erg blij, want dan is het bezettingsprobleem ook opgelost. Goed idee zegt Sander, maar daar had ik vanmorgen dan toch niet voor gekozen. Mijn zoontje was zo onrustig vannacht daarom wil ik graag zelf bij hem blijven.

Dan had je ook een beroep kunnen doen op zorgverlof. In overleg met je werkgever kan je daar afspraken over maken. Let wel, de werkgever is dan slechts verplicht 70% van je salaris door te betalen. Sander geeft aan die 30% niet te kunnen missen, dus dat leek hem ook geen optie.

‘Dan neem je een dagje vrij’, zegt Peter, ‘want je bent niet arbeidsongeschikt.’ De ziekmelding wordt door Sander ingetrokken. Voor Sander is het nu duidelijk hoe hij een volgende keer zijn opvangprobleem beter kan oplossen. Al gauw weten ook zijn collega’s van het bezoek van Peter, de verzuimrapporteur. De werkgever merkte hierdoor in de daarop volgende maanden een verlaging van het ziekteverzuim.

 

* de namen zijn veranderd

Als u zeven dagen per week werkt, dan doen wij dat ook.
Bekijk onze diensten
  • quote Snelheid en serieus nemen: het beste medicijn bij verzuim quote
  • quote Ziek zijn overkomt je. Verzuim is een keuze. quote
  • quote Waar een wil is om te werken is een weg. quote
  • quote Nooit ziek kan haast niet, vaak ziek ook niet. quote
  • quote Een snotneus maakt nog geen griep. quote
  • quote Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. quote
  • quote 1% verzuim kost tussen de 2 en 3% van de loonsom. quote
  • quote Tegen oprechte aandacht kan geen dokter op. quote